Yakıt Parası Kalorifer Dilimi Esasına Göre Alınabilir Mi?
Günümüzde hem tasarruflu hem de etkin bir ısınma imkânı sunan merkezi doğal gaz sistemlerinin kullanımı büyük ölçüde artış göstermiştir.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
Dün 17:57
31326 kere okundu.
Yakıt Parası Kalorifer Dilimi Esasına Göre Alınabilir Mi?
Günümüzde hem tasarruflu hem de etkin bir ısınma imkânı sunan merkezi doğal gaz sistemlerinin kullanımı büyük ölçüde artış göstermiştir.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
Dün 17:57
31326 kere okundu.

Günümüzde hem tasarruflu hem de etkin bir ısınma imkânı sunan merkezi doğal gaz sistemlerinin kullanımı büyük ölçüde artış göstermiştir. Bu doğrultuda, maliyetlendirme açısından ortaya çıkan yöntemler, yakıt parasının ölçüm ve hesaplanmasında da farklılıklara neden olmaktadır.

Apartmanda toplu olarak belirlenen yakıt parasının kalorifer dilimi esasına göre alınıp alınmayacağı en sık sorulan sorulardan biridir. Bu noktada, öncelikli olarak yakıt parasının neye göre belirlendiği ve nasıl hesaplandığına dair hususlar hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.

Apartmanlarda Yakıt Parasının Hesaplanması

Apartmanlara yönelik ısınma projelerini hazırlanması sırasında, verimli ve tasarruflu bir ısınma düzeni oluşturabilmek için, kalorifer dilimlerinin hesaplaması yapılır. Bu doğrultuda, gerek Kat Malikleri Kanunu, gerekse adil bir maliyetlendirme açısından arsa payı kullanımına göre yakıt parası hesaplaması yapılır. Hesaplamalara konu radyatörlere, belirlenen proje ölçümleri dışında kat malikleri tarafından ek dilim ilave edilmesi durumunda ise, bu dilimlerin tespit edilerek söktürülmesi söz konusu olur.

Kalorifer Dilimi Esasına Göre Yakıt Parası Uygulaması Geçerli mi?

Yakıt parasının kalorifer dilimi esasına göre alınması, günümüzde pek çok apartman özelinde karşılaşılan bir durumdur. Ancak, bu uygulamanın kanuni açıdan geçerli ve adil bir yöntem olduğunu söylemek doğru değildir. Kat Malikleri Kanunu kapsamında belirlenen apartman genel masraf kalemleri ve bu masrafların ölçüm oran ve yöntemleri konusunda belirli hükümler bulunmakta olup, buna göre yakıt parasının arsa payı oranına göre paylaştırılması gerektiği belirtilmiştir. Bu doğrultuda, arsa payına göre hesaplama yapılması en adil ve doğru şekli ifade eder. Kalorifer dilim sayısına göre yakıt parası ödenmesinin ise genel şartlar niteliğinde bu kanunda yeri yoktur.

Diğer yandan yine KMK içerisinde yer alan özel hükümler dâhilinde, kat maliklerinin yönetim planında başka bir ödeme biçimi kabul etmiş olmaları ve yönetim kurulu kararı ile belirlemeleri söz konusu ise, bu yöntem ile gider paylaşımı mümkün olur. Bu açıdan, tüm kat maliklerinin yakıt parasının kalorifer dilim esasına göre ödenmesini kabul etmiş olmaları gerekir. Böyle bir oy birliği ve karar yönetim planında belirtilmemişse KMK 20. Madde doğrultusunda kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderleri haricindeki tüm ortak giderler arsa payı esası ile belirlenir.

Kat maliklerinin kendi aralarında anlaşarak, çeşitli masraf ve giderler doğrultusunda katılma oranları belirlemeleri en temel kuraldır. Kat malikleri yönetim planında yer almasa dahi, oy birliği ile bu oranları belirleyebilirler. Böyle bir karar niteliği söz konusu değilse, dilim sayısına göre yakıt parası toplanması hatalı bir uygulama olacaktır.

 


#