Tapu Örneği Ve Görünümü
Her bir tapu örneği farklı özelliklere sahiptir. Tapuların arasındaki farklılığı belirleyen etkenler ise; gayrimenkulün kat sayısı, kapladığı alan ve adı geçen arsada imar bulunup bulunmamasıdır.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
Dün 20:19
69970 kere okundu.
Tapu Örneği Ve Görünümü
Her bir tapu örneği farklı özelliklere sahiptir. Tapuların arasındaki farklılığı belirleyen etkenler ise; gayrimenkulün kat sayısı, kapladığı alan ve adı geçen arsada imar bulunup bulunmamasıdır.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
Dün 20:19
69970 kere okundu.

Ayrıca tapular mavi ve pembe olmak üzere iki farklı renge ayrılır. Mavi renkte olan, arsa tapusudur. Pembe renkte olan ise mülkün inşaat ruhsatının alınmasının ardından kullanım alanları ve hisselerinin belirlenmiş olduğunu belgeleyen tapudur.

Kat mülkiyetli tapu

 

kat mülkiyetli tapu örneği

Söz konusu yapının inşaatı tamamlanıp oturma raporu alınır. Sonraki aşamada ise arsa hissesi olarak alınan mülk, binaya dönüştürülür ve bu durum kat mülkiyet tapusu ile belgelenir. Ayrıca bu tapu bir gayrimenkulün ulaşabileceği en net durumu belgeler. Bu tapuda dairenin metrekare olarak büyüklüğü, bulunduğu kat ve kaç numarada olduğu gibi bilgiler detaylı olarak belirtilir. Bunun için tapu örneği verilecek olursa; Eğer kişi 1/100 oranında arsa hissesine sahip ise bu değer 120 metrekare daire cinsine dönüşür.

Kat irtifaklı tapu

kat irtifaklı tapu örneği

İnşaatı yapılacak ya da yapılmak üzere olan arsa üzerinde satın alınacak dairenin hissesine düşen arsa tapusudur. Bu türdeki tapular boş arsadan iskâna geçişte bir bakıma köprü niteliği görür. Bu tapu örneği, esasen daireyi satın alacak olan kişinin yapı üzerinde ne kadar hakkı olduğunu arsa payı ve metrekare cinsinden hesaplar. Yani kişi bir daire satın alan kişi dairenin bulunduğu alanın 1/100’üne sahipse 5000 metrekarelik bir arsanın da 50 metrekaresine sahiptir.Bu tapuda kat mülkiyetli tapuda olduğu gibi daire büyüklüğü, katı, numarası gibi detaylar dikkat alınmaz. Bu durum ruhsat alımı sırasında herhangi bir sıkıntı yaratmaz. Tapuda hak sahibinin yeri bellidir. Ayrıca bu tapuya sahip olan kişiler satın almak için rahatlıkla banka kredisi kullanabilir.

Hisseli (arsa) tapu

hisseli tapu

Arsa tapulu binalar tapu kayıtlarında görünmez. Çünkü gayrimenkulü satın alan kişi daire değil, arsadan kendine pay alır. Aşağıda yer alan tapu örneği incelendiğinde; mülke sahip olan hissedarların sayısının, hisse yüzdelerinin ve isimlerinin hisseli tapularda yer alan esas bilgiler olduğu görülebilir. Tapuda gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğu belirtilmez. Burada ortaklık metrekare hissesi üzerindendir. Dolayısıyla gayrimenkulü satmak için her ortağın rızası gerekir. Bu tür bir tapu için banka kredisi almak ise biraz zordur.

Müstakil tapu

İskânın alınmasından sonra konut ya da işyerinin özellikleri bu tapunun üzerine yazılır. Konut veya işyeri bağımsızdır. Ayrıca kat mülkiyetine geçilebilmesi için öncelikle iskân alınması gerekir. Tapuda bağımsız bölümün numarası, niteliği, katı ve binanın yüz ölçümü belirtilir. Banka kredisi bu türdeki tapulara rahatlıkla çıkar.


#