Maliye peþlerine düþtü!
Maliye Bakanlýðý konut alýp kiraya veren yabancýlarýn peþine düþtü
Kategori : Sektörden Haberler
Dün 03:36
34750 kere okundu.
Maliye peþlerine düþtü!
Maliye Bakanlýðý konut alýp kiraya veren yabancýlarýn peþine düþtü
Kategori : Sektörden Haberler
Dün 03:36
34750 kere okundu.
Maliye Bakaný Þimþek, yeni Tüketici Kanunu ile sözleþme sayýsýnýn da artacaðýný göz önüne aldýklarýný belirterek “Damga Vergisi’ni sözleþmenin bir- iki nüshasý ile sýnýrlayabiliriz” dedi.
 
Habertürk´ün haberine göre; Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, Damga Vergisi’ne iliþkin reform çalýþmasý yapacaklarýný belirterek “Yeni Tüketici Kanunu ile artýk çok sayýda sözleþme imzalanacaðý için sözleþme sayýsý artabilir. Damga Vergisi’ni sözleþmelerin her nüshasý için alýyoruz ancak belki bunu bir ya da iki nüsha ile sýnýrlandýrýrýz. Sözleþmelerde deðerine iliþkin farklýlaþtýrma yapýlabilir” dedi.
 
Þimþek, diðer konularda ise þunlarý kaydetti.
 
YABANCILARIN PEÞÝNDE: Turizmciler bize, Ege ve Akdeniz gibi turizm bölgelerinden konut alan yabancýlarýn, internet üzerinden ya da kendi ülkelerinde ilanla buralarý kiraya verdiðini söyledi. Haksýz kazanç var. Kim bir ticari faaliyette bulunuyorsa, yerlisi yabancýsý olmaz, ayrým da yapmayýz.
 
EYLEM PLANI ÝLE 29 MÝLYAR TL: Yeni eylem planý ile kayýt dýþýlýk oraný 5 puan inecek.100 milyar TL’lik ekonomik aktivite kayýt altýna girecek. Bu da 29 milyar TL’lik vergi anlamýna geliyor. Konut alýrken gerçek deðeri üzerinden gösterilmesinde sorun var. Siz konusu 100 TL beyan ediyorsan ve 200 TL’lik kredi alýyorsan, Maliye onu görüp ‘Farký öde’ diyor. Gayrimenkuller gerçek deðerinden beyan edilirse, tapu harçlarý da makul düzeye çekilir.
 
‘PEÞÝN ÖDEYEMEYEN SÝSTEMDEN ATILMAYACAK’
 
“Vergi yapýlandýrmasýnýn tahsilatý iyi gidiyor. 43 milyar TL’lik alacaðý yapýlandýrmýþtýk ve ilk taksit de ödendi. Peþin seçeneðini seçenlerle birlikte bugüne kadar 43 milyar TL’nin yüzde 7’si ödendi. 3 milyar demek bu. Ýlk ay için önemli bir baþarý. Ödeme performansý da ay baþý itibarýyla yüzde 73. Son derece yüksek bir oran. Önceki yapýlandýrmalarda yüzde 50 civarýndaydý. Aralýk ayýnda 1.8 milyar TL, yýlbaþýndan beri de 1.2 milyar TL tahsil edildi. Peþin ödemek isteyip de ödemesini yapamayanlar sistemden hemen atýlmayacak. Þubat ayý sonuna kadar yüzde 1.40 faizle ödeme imkânlarý var. Bu fýrsatý kaçýrmasýnlar.”
 
‘KÝMSE EKMEÐÝN FÝÞÝNÝ ALMIYOR‘
 
“Vergimizi indirirsen daha çok vergi toplanýr diyen sektörlere, yüzde 1 vergi aldýðýmýz halde tahsilat yapýlmayan sektörleri örnek veriyorum. Mesela ekmek. Kimse ekmek alýrken fiþ almýyor. Sabahlarý spordan sonra ekmek almaya gidiyorum. Ben olduðum için fýrýncý sadece bana fiþ veriyor.
 
KDV düþük
 
Geçen yýl ocak ayýnda ikiz kýz çocuklarý olan Þimþek, bu kez bir erkek çocuk bekliyor. Þimþek, “Ýkizlerin bakýmý bayaðý zor ama kýzlar çok tatlý” dedi. Hükümetin çocuklar için vereceði desteklere dikkat çeken Þimþek, “Teþviklerimiz var ama henüz uygulamaya girmedi” diye konuþtu. Eþi Esra Þimþek ise evlenmeden önce kendisinin de normal bir çalýþan kadýn olduðuna dikkat çekerek, “Ben de saðlanan desteklerden yararlanmak istiyorum. En doðal hakkým. Ancak ikiz doðum tek doðum olarak kabul ediliyor” diye konuþtu

#