Ev ve iþyeri sahipleri 10 yýllýk kiracýsýný Temmuz 2014?te gerekçe göstermeden çýkarabilecek. '/> Kiracýya temmuz þoku - Kategori : Sektörden Haberler - Emlak Haberleri - Emlak'ta Son Dakika, Emlak Piyasasý - VERi EMLAK
Kiracýya temmuz þoku

Ev ve iþyeri sahipleri 10 yýllýk kiracýsýný Temmuz 2014?te gerekçe göstermeden çýkarabilecek.


Kategori : Sektörden Haberler
20 Ocak 2014 06:49
17717 kere okundu.
Kiracýya temmuz þoku

Ev ve iþyeri sahipleri 10 yýllýk kiracýsýný Temmuz 2014?te gerekçe göstermeden çýkarabilecek.


Kategori : Sektörden Haberler
20 Ocak 2014 06:49
17717 kere okundu.

 Tahliye davalarýnýn çoðalacaðý bu yýl, dükkan ve maðaza kiralarý yükselecek, noterlerin iþ yükü artacak.

Bugünlerde 10 yýldýr ayný yerde kirada olan kiracýlar ile mal sahipleri arasýnda görüþme trafiði hýzlandý. Çünkü Temmuz 2012’de deðiþtirilen yeni Borçlar Kanunu’nun 347. maddesini oluþturan kira hukuku hükümleri 1 Temmuz 2014’te devreye girecek. Buna göre 10 yýldýr ayný yerde kiracý olan kiþiler mal sahiplerinin talep etmesi durumunda gayrimenkulü tahliye edecek.

Davalar artacak


Gayrimenkul Hukuku Derneði Baþkaný Av. Ali Güvenç Kiraz yaz döneminin kiracýlar açýsýndan çok sýcak geçeceðini söyledi. Kiraz, “Uzun süre kira artýþý olmayan ve raiç bedelin çok altýnda kiralamalarýn olduðu bölgelerde tahliye bombardýmaný üzerimize doðru hýzla geliyor. Ev sahipleri þimdiden tahliye iþleri için hazýrlýk yapmaya baþladý” dedi.

Noterden ihtarname þart

Kiracýsýný çýkarmak isteyen mal sahibi 3 ay önce noterden ihtarname göndererek kira sözleþmesini 10 yýl nedeniyle uzatmadýðýný ve tahliye istediðini beyan edebilecek. Kiracý 10’uncu yýlýn sonunda çýkmazsa mal sahibi tahliye davasý açacak. Tahliye iþlemleri de kolaylaþacak. Yasa avukat ve noterlerde iþ hacmini de artýracak.  

Kiralar yükselecek

Ýstanbul Emlakçýlar Odasý Baþkan Yardýmcýsý Nizamettin Aþa söz konusu yasadan daha çok dükkân ve maðazalarýn etkileneceðini dile getirdi. 10 yýldýr ayný evde oturan kiþilerin kirasýný düzenli ödüyorsa mal sahibiyle anlaþacaðýný aktaran Aþa, “Ýþyerleri için durum farklý bu tip yerlerde kira pazarlýklarý artacak, fiyatlar yükselecek” diye konuþtu.

Geliþen bölgelerde artýþ fazla olur   

Dükkân ve maðazalarda uzun dönemli kiralamalar yaptýðýný belirten Alýþveriþ Merkezleri ve Perakendeciler Derneði (AMPD) Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Nane mal sahiplerinin tahliyeden ziyade anlaþma yöntemini seçeceðini aktardý. Aksi takdirde mal sahibinin kendisine zarar vereceðine dikkat çeken Nane, “Tahliye ederse yerine kiracý bulmakta zorlanýr.  Bu nedenle tahliye olacaðýný sanmýyorum. Ama kira pazarlýklarý hýzlanacaktýr. Bir dönem kiralarýn çok düþük olduðu ama zamanla bölgenin geliþmesiyle deðerlenen bölgelerdeki gayrimenkullerde pazarlýðýn daha yoðun olacaðýný öngörüyoruz” þeklinde konuþtu.(BUGÜN)


#