Kentsel Dönüþüm Yasasýnda Deðiþikliðe Gidildi ; Son Deðiþiklikler Hemen Týkaltýn....

'/> Kentsel Dönüþüm Yönetmeliði Deðiþti.. - Kategori : Kentsel Dönüþüm - Emlak Haberleri - Emlak'ta Son Dakika, Emlak Piyasasý - VERi EMLAK
Kentsel Dönüþüm Yönetmeliði Deðiþti..

Kentsel Dönüþüm Yasasýnda Deðiþikliðe Gidildi ; Son Deðiþiklikler Hemen Týkaltýn....


Kategori : Kentsel Dönüþüm
04 Temmuz 2013 07:12
16046 kere okundu.
Kentsel Dönüþüm Yönetmeliði Deðiþti..

Kentsel Dönüþüm Yasasýnda Deðiþikliðe Gidildi ; Son Deðiþiklikler Hemen Týkaltýn....


Kategori : Kentsel Dönüþüm
04 Temmuz 2013 07:12
16046 kere okundu.
Afet riski altýndaki alanlarýn dönüþtürülmesi hakkýnda kanun çýktýðý tarihten bugüne 3.yönetmelik deðiþikliði de 02.06.2013 tarihli resmi gazetede yayýnlanarak yürürlüðe girdi. Ciddi deðiþiklikler içeren yeni yönetmelik ile açýk arttýrma ile satýþ þartlarý belirlendi, riskli yapý tespiti yapacak mühendislere eðitim ve katýlým belgesi alma zorunluluðu getirildi en önemlisi de uygulamada 15.madde esaslý bir þekilde deðiþtirilerek SPK lisanslý deðerleme raporunun toplantý öncesinde alýnmasý ve oy birliði ile anlaþmanýn usule tabi olmayarak anlaþma saðlanamamasý halinde tek malikçe noterden toplantýya davet usulü getirildi. Bir de tüm tebligatlarýn artýk Tebligat Kanunu dikkate alýnarak yapýlmasý esasý getirildi. Yani tapu müdürlüklerinin riskli yapý bildirimlerini mektupla yapmalarý yerine tebligat kanununa uyarak yapmalarý esasý getirildi. Yasa deðiþiklikleri;
 
 
 
1) Rezerv yapý alanlarýnda TOKÝ yeni 4.madde ile; 
 
a)      Riskli alan ve riskli yapýlarda mevcut taþýnmazlarda oturanlar, iþyeri sahipleri için rezerv konut ve iþyeri
 
b)     Bu alanlarda oturmayanlar için de satýþý yapýlabilecek yapý ve gelir getirecek uygulamalar yapýlacak
 
 
 
2) Yeni 6.madde ile lisans verilen kuruluþlara ülke genelinde yetki saðlanmýþ ve Riskli yapý tespitlerinde görev alacak olan mühendislerin Bakanlýkça açýlan eðitim programýna katýlmalarý ve katýlým belgesi alma þartý getirilmiþtir.
 
 
 
3) Yeni 7.madde ile Riskli yapý tespit raporlarýnda tespite konu binanýn Ulusal adres veri tabanýndaki adresi ve bina kodunun yer almasý zorunluluðu getirilmiþtir.Riskli yapý tespitlerine yapýlan itirazlarý inceleyen komisyonun raporda gördüðü eksiklikler  30 gün içerisinde giderilecektir. Tapu müdürlükleri tarafýndan yapýlan tüm bildirimlerde þahýslarýn Ulusal Veri Tabanýndaki adreslerine tebligat zorunluluðu getirilmiþ ayrýca “TÜM TEBLÝGATLARIN TEBLÝGAT KANUNUNA GÖRE YAPILMASI” þartý getirilmiþtir. Yani artýk Tapu Müdürlükleri mektup yoluyla deðil yasal tebligat yoluyla teblið ettireceklerdir.
 
 
 
4) Yeni 8.madde ile; Riskli yapýlarda malikler anlaþma saðlamýþ ve taþýnmaz tahliye edilmiþ ise artýk 60 günün sonu beklenmeyecek ve maliklerin yazýlý muvafakatý, elektrik,su, doðalgaz vb. hizmetlerin kapatýldýðý belgelenmek kaydý ile 6 gün içerisinde yýkým ruhsatý belediyelerce verilecektir. 2 ayda bir belediyeler riskli yapýlarýn yýkýlýp yýkýlmadýðýný kontrol edecek ve bu þekilde yýkýmý yapýlmayan ve geciktirilen yerlerde yýkým hýzlýca gerçekleþtirilecektir.
 
 
 
5) Yeni 14.madde ile; Riskli yapýlarda kiracýlara iþyeri veya konut verilmesi uygulamasý kaldýrýlmýþ olup sadece riskli alan ve rezerv yapý alanlarýnda bu hak korunmuþtur. Uygulama alanlarýnda kiracýlarýn sayýsý fazla olur ise kura yöntemi getirilerek hak sahibi kýlýnacaklarý belirtilmiþtir.
 
 
 
6) Yeni 15.madde ile;
 
a)      Taraflar arasýnda önceden oy birliði saðlanmamýþ ise SPK (Sermaya Piyasasý Kuruluþu) tabi deðerleme þirketinden rapor alýnarak kat maliklerini noter marifeti ile toplantýya çaðrýlmasý þartý getirilmiþtir. Buna göre maliklere önce herhangi bir usule tabi olmadan kendi aralarýnda oy birliði ile anlaþma þartý getirilmiþ bu saðlanmaz ise TEK TOPLANTI YAPILMASI VE BU TOPLANTIDAN ÖNCE SPK’YA TABÝ DEÐERLEME ÞÝRKETÝNDEN RAPOR ALARAK BU RAPOR ÜZERÝNDEN ANLAÞMA YAPILMASI BU OLMAZ ÝSE 2/3 ARSA PAYI ORANINDA KARAR ALINMASI ÞARTI GETÝRÝLMÝÞTÝR.
 
b)     Noter marifeti ile toplantýya çaðrýda artýk tek bir malikinde toplantý daveti esastýr. Yani yönetici denetçi veya 1/3 kat maliki zorunluluðu kaldýrýlmýþtýr.
 
c)      Toplantýdaki en önemli usul taþýnmazýn deðerinin korunmasý suretiyle anlaþma yapýlmasýdýr.
 
d)     Bakanlýk 2/3 kuralýna katýlmayarak arsa payýný satýn aldýðý kiþilerle konut ve iþyeri sözleþmesi yapabilecektir.
 
e)      Binanýn yýkýlmasý sonrasýnda arsanýn satýlmasýna karar verilmesi halinde öncelikle satýþýn Bakanlýða yapýlmasý þartý getirilmiþtir.
 
f)       Bir parselde birden fazla yapý var ve hepsi riskli yapý ise bu yapýlarýn yeniden yapýmýnda tamamýnýn 2/3 arsa payý üzerinden karar alýnacaktýr.
 
g)      Bir parselde birden fazla yapý var ve bir kýsmý riskli yapý ise bu yapýlar üzerine riskli yapý þerhi iþlenecek olup, risksiz yapýlardan ifrazý mümkün ise ifraza parsel üzerindeki bütün maliklerin 2/3’ü oranýnda karar verilecektir.
 
h)     Riskli alanlarda ve riskli yapýlarda birden fazla yapý bulunmasý halinde risksiz yapý uygulama dýþý tutulabilecektir. Ýfraz yapýlarak risksiz yapý korunacaktýr. Ýfraz mümkün deðil ise maliklerin anlaþmasý ile bina korunabilir. Ancak uygulama bütünlüðü açýsýndan risksiz yapýnýn bakanlýkça uygulamaya tabi tutulmasý ön görülebilir.
 
 
 
7) Yeni madde ile açýk arttýrma ile satýþ maddesi eklenmiþtir. Buna göre 2/3 ile alýnan karar ve SPK lisanslý þirket deðerleme raporu Çevre Þehircilik Ýl Müdürlüðüne bildirilecektir. Müdürlük bünyesinde bedel tespit ve satýþ komisyonu kuracak ve SPK lisanslý þirket deðerleme raporu ile birlikte deðer tespit edilecektir. Ýl Müdürlüðü satýþýn zamanýný, yerini elden veya taahhütlü posta ile diðer maliklere bildirecektir. Taahhütlü postada teblið posta tarihinden itibaren 10 gün sonra yapýlmýþ sayýlacaktýr. Satýþ tarihi teblið tarihinden itibaren en az 7 gün sonra olacak þekilde belirlenecektir. Tapuya satýþa baþlandýðýna iliþkin beyan verilecek ve devir engellenecektir. Ýpotek olmasý halinde ipotek satýþa engel deðildir sadece ipotek alacaklýsýna bildirim yapýlacaktýr. Açýk arttýrmaya sadece 2/3 ile anlaþmaya evet diyen malikler katýlacaktýr. Açýk arttýrma sözlü olarak arttýrma sureti ile yapýlacaktýr.  Arttýrýlan bedeller tutanaða yazýlacaktýr. Arttýrmayý devam ettirmeyecek malikler ayrýldýklarýný tutanaða yazacaklardýr. En yüksek bedeli teklif eden malike rayicin altýnda kalmamasý þartý ile 7 gün süre verilecek ve satýþ bedelin vadeli hesaba yatýrýlmasý istenecektir. Bu süre içerisinde satýþ bedeli yatmaz ise 2.en yüksek teklif verene satýþ yapýlacaktýr. Açýk arttýrmaya tek kiþi katýlmýþ ise bu kiþinin teklifi en yüksek tekliftir. Satýþ bedeli yatýrýldýktan sonra müdürlük durumu tapu müdürlüðüne bildirecek ve devrin yapýlmasýný saðlatacaktýr.
 
 
 
8) Yeni yönetmelik ile kentsel dönüþüm yasasý kapsamýndaki muafiyetlerin tamamý belirtilmiþtir. Buna göre;
 
 
 
a)      492 sayýlý Harçlar Kanunu gereðince noter harçlarý
 
b)     492 sayýlý Harçlar Kanunu gereðince tapu ve kadastro harçlarý
 
c)      2464 sayýlý Belediye Gelirleri Kanunu gereðince belediyelerde alýnan harçlar
 
d)     488 sayýlý Damga Vergisi Kanunu uyarýnca damga vergisi
 
e)      7338 sayýlý Veraset Ýntikal Vergisi kanunu uyarýnca veraset intikal vergisi
 
f)       Belediye Gelirleri kanunu ve Ýmar kanunu uyarýnca döner sermaye adý altýnda alýnan ücretler ile otopark yönetmeliði uyarýnca belediye meclis kararý ile belirlenen her türlü ücret
 
g)      Kullanýlan krediler nedeniyle 6802 sayýlý Gider Vergisi Kanunu uyarýnca alýnmasý gereken banka ve sigorta muameleleri vergisi alýnmayacaktýr.

#