Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, "Gelir ile artan oranlý bir vergi söz konusu olacaktýr. Dolayýsýyla futbolcu veya gündeme getirilen diðer hususlarda genel düzenleme söz konusu olacak" dedi.

'/> Tek evini satana vergi yok! - Kategori : Sektörden Haberler - Emlak Haberleri - Emlak'ta Son Dakika, Emlak Piyasasý - VERi EMLAK
Tek evini satana vergi yok!

Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, "Gelir ile artan oranlý bir vergi söz konusu olacaktýr. Dolayýsýyla futbolcu veya gündeme getirilen diðer hususlarda genel düzenleme söz konusu olacak" dedi.


Kategori : Sektörden Haberler
30 Mayýs 2013 11:56
15857 kere okundu.
Tek evini satana vergi yok!

Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, "Gelir ile artan oranlý bir vergi söz konusu olacaktýr. Dolayýsýyla futbolcu veya gündeme getirilen diðer hususlarda genel düzenleme söz konusu olacak" dedi.


Kategori : Sektörden Haberler
30 Mayýs 2013 11:56
15857 kere okundu.

Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, Vergi Geliri Kanunu Taslaðý´nýn içeriði basýn mensuplarýna anlattý. Sunum sonrasý gazetecilerin sorularýný cevaplayan Bakan Þimþek, yeni yasada özel bir düzenleme yoksa genel hükümlere tabi kalýnacaðýný söyledi. Geliriyle artan oranlý bir verginin söz konusu olduðunu ifade eden Þimþek, ´Yüzde 15´ten baþlayan ve en yüksek yüzde 35´te biten bir gelir vergisi oran uygulamamýz zaten var. Dolayýsýyla futbolcu olsun ya da baþka gündeme getirilen hususlarda bu genel düzenleme söz konusu olacaktýr´ þeklinde konuþtu.

 
Bakan Þimþek, yeni kanunda harcamalardan hareketle çapraz denetimi öngörmediklerine iþaret ederek, ´Þu anda gayri menkulünüz var. Kurumlar için 2 yýldan sonra yüzde 75´lik bir istisna söz konusuydu. Biz bu istisnayý kurumlar için iki yýldan sonra yüzde 40 olarak 3 yýldan sonra yüzde 50 olarak 4 yýldan sonra yüzde 60 olarak 5 yýldan sonra yüzde 75 olarak yeniden tanýmladýk. Gayri menkul satýþlarýnda enflasyona göre maliyet düzenlemesi olacak. Elde tutma süresi için maliyet artýrýcý unsurlar da eklenecek´ ifadesini kullandý.
 
Konutta istisna
 
Yeni düzenlemeye göre vatandaþýn ikamet amaçlý oturduðu evi satmasý halinde vergiden yüzde 100 muaf olacaðýný kaydeden Þimþek, birden fazla konut alým satýmýnda hiçbir þekilde istisnanýn olmadýðýna dikkati çekerek, ´Kademeli olarak istisna olacak. 2 yýldan sonra yüzde 40, 3 yýldan sonra yüzde 50, 4 yýldan sonra yüzde 60, 5 yýldan sonra yüzde 75´lik bir istisna olacak´ diye konuþtu. Bakan Þimþek, hiçbir þekilde yüzde 75´ten fazla bir istisnaný söz konusu olmayacaðýný da sözlerine ekledi.
 
Þirketlerin iþtirak hisseleri satýþýndan, kurumlarda 2 yýldan sonra yüzde 75, kiþilerde 2 yýldan sonra yüzde 100´lük bir istisnanýn söz konusu olduðunu dile getiren Þimþek, þimdi herkes için 2 yýldan sonra yüzde 40, 3 yýldan sonra yüzde 50, 4 yýldan sonra yüzde 60, 5 yýldan sonra yüzde 75´lik bir istisnanýn söz konusu olduðuna vurgu yaptý.
 
ÝMKB kote için hisse satýþlarýnda 2 yýldan sonra yüzde 60, 3 yýlda sonra yüzde 70, 4 yýldan sonra yüzde 80, 5 yýldan sonra yüzde 90´lýk bir istisnanýn da söz konusu olduðuna iþaret eden Bakan, ´Gerçek kiþiler için yüzde 100´lük istisnada bir deðiþiklik yok´ açýklamasýnda bulundu.
 
Götürü gideri uygulamasýna düzenleme
 
Maliye Bakaný Þimþek, yeni düzenlemeyle birlikte iþyeri, arazi arsa ve 52 bin lira ve üstü kira geliri elde edenler için yüzde 25´lik götürü gideri uygulamasýna son verildiðini açýklayarak, ´Artýk kira geliri elde eden gerçek gideri neyse onu matrahtan düþecek. 26 bin ile 52 bin TL arasý kira geliri için götürü gideri yüzde 15, 26 bin liraya kadar için yüzde 25 götürü gideri uygulamasý devam edecek´ dedi.
 
160 Bin TL´lik gelir elde edenler beyannaneye tabi
 
Þimþek, birden fazla kaynaktan toplamda 160 bin TL´lik gelir elde edenlerin beyannameye tabi olacaðýný söyleyerek, mevcut durumda 80 bin lira gelir elde edenlerin yüzde 35´lik bir vergiye tabi olduðunu belirtti.
 
Yeni düzenleme ile bir takým unsurlarý vergiden indirmeyi amaçladýklarýný ifade eden Bakan Þimþek, vatandaþa yönelik bir açýlým yaptýklarýný savunarak, ´Bundan kimler etkilenecek? Ücret geliri elde eden yaklaþýk 100 bin kiþi, Ýstisna ve serbest meslek kazancý elde eden yaklaþýk 10 bin kiþi, gayri menkul satýþý ibraz eden yaklaþýk 15 bin kiþi, diðer kazanç elde edenlerden yaklaþýk 40 bin kiþi´ dedi. Maliye Bakaný, Bakanlar Kurulu´nun, toplamda 160 bin lira olan bu eþiði 2 katýna çýkarabilme, beyanname verebileceklerin sayýsýný üçte birine düþürecek ya da yarýsýna kadar artýrabilme yetkisine sahip olacaðýný da ekledi.
 
Vergide öngörülebilirliði artýracaklarýna vurgu yapan Þimþek, kayýt dýþýlýkla mücadelede son derece kararlý olduklarýný bildirdi. Bu süreçten en çok dar gelirli vatandaþlarýn yararlanacaðýný söyleyen Maliye Bakaný, Haziran ayý içerisinde Meclis tatile girmeden tasarýyý yasalaþtýrmak istediklerini belirtti.
 
Þirket ortaklarýna iliþkin de yeni düzenleme yapmadýklarýný kaydeden Þimþek, yönetim kulu üyelerine iliþkin düzenlemeye gidildiðini bildirdi.
 
Maliye Bakaný Þimþek, gelir tanýmýnda deðiþiklik yapýlmadýðýný da sözlerine ekledi. 
 
 
 
 
EmlakJet Haber

#