Kiracý Kendisinden Önceki Hasarlarý Dokümante Etmeli Midir?
Mülk kiralanýrken, önceki kiracýnýn mülkü kullandýðý süre boyunca ev sahibinin farkýnda olmadýðý bir takým zararlar meydana gelmiþ olabilir.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
05 Mayýs 2017 12:27
14572 kere okundu.
Kiracý Kendisinden Önceki Hasarlarý Dokümante Etmeli Midir?
Mülk kiralanýrken, önceki kiracýnýn mülkü kullandýðý süre boyunca ev sahibinin farkýnda olmadýðý bir takým zararlar meydana gelmiþ olabilir.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
05 Mayýs 2017 12:27
14572 kere okundu.

Bu gibi bir durumda, ileride kiracý açýsýndan, kiracýnýn sebep olmadýðý bu zararlardan sorumlu tutulmasý gibi ciddi sorunlar oluþabilir. Bu sebeple kiralanacak mülkün kontrat yapýlmadan ya da eþyalar taþýnmadan önce incelenerek varsa önceki kiracýnýn sebep olduðu zararlarýnýn listelenmesi ve mülk sahibine bu listenin bildirilmesi büyük önem taþýr.

Kiracýnýn kendinden önceki kiranýn yarattýðý zararý dokümante etmesi mümkün müdür?

Kiracý – ev sahibi iliþkisi, güvene dayalý ve uzun süreli bir iliþki olduðu için iki tarafý da zor duruma düþürebilecek sýkýntýlarýn daha ortaya çýkmadan, en baþtan tespit edilmesi, bu iliþkinin saðlamlýðý ve devamlýlýðý için gereklidir. Mümkünse ev sahibi ile birlikte mülk detaylý bir þekilde incelenerek önceki kiracýnýn býrakmýþ olduðu kiracý hasarlarý net bir þekilde dökümante edilebilir. Huzursuzluk sonucu bu uzun süreli iliþkinin iki taraf için de zarar görmemesi açýsýndan, kiracý hasarlarý listesi gibi önlemlerin alýnmasý zorunluluk olmasa da elzemdir.

Bu konu kiracýya bir fayda saðlar mý?

Evdeki olasý hasarlar dokümante edilip imzalandýðýnda, iki tarafýnda da kabul ettiði bir belge niteliðine geleceði için, yeni kiracýnýn oluþturabileceði hasarlar mülkün gerçek anlamda kiralanma anýndan itibaren dikkate alýnacak ve yeni kiracý kendisinin sebep olmadýðý hasarlardan sorumlu tutulma gibi bir tehditle karþý karþýya kalmayacaktýr. Zira, fiili olarak kiracýlýk baþlamadan kiracýnýn mülke hasar vermesi mümkün deðildir.

Kiracý hasarlarýnýn bildirilmesi durumunda, ev sahibi bir önceki kiracýdan bu hasarlarýn giderilmesini veya zararýn tazmin edilmesini talep etme hakkýna sahip olabilecektir. Ayný zamanda yeni kiracýsý ile arasýnda saðlýklý bir iliþki oluþmuþ olacaktýr.

Kiracý hasarlarý listesini iki tarafýn da imzalamasý önerilirken, aslen kiracýnýn bu listeyi imzalamamasý listenin geçerliliði açýsýndan eksiklik arz etmez. Zira liste kiracý tarafýndan veya kiracý refakatinde oluþturulmuþ ve mülk sahibi bu listeye imzasýný atarak kabul edip onaylamýþtýr. Liste, kiraya verenin imzasýný attýðý andan itibaren geçerlidir.

Ev sahibi bu konuda ne yapmalýdýr?

Bu durumda ev sahibinin üzerine düþen sorumluluklar ise, kiracý ile evi inceleyerek oluþturduðu hasarlar listesini imzalayarak sonradan oluþabilecek sorunlarýnýn önüne geçmektir. Dilerse sözleþmeyi imzalamadan veya kiracý fiili olarak oturmaya baþlamadan önce evi detaylýca inceleyerek kendisinin oluþturacaðý kiracý hasarlarý listesi ile kiracýnýn hali hazýrda oluþturmuþ olduðu listeyi karþýlaþtýrýp farklýlýklarý veya eksiklikleri belirleyebilir ve buna göre hareket edebilir.

Elbette ki hem kiracý hem de kiralayan, sorunsuz ve saygý çerçevesinde bir iliþki kurmayý diler. Ancak belirtmek gerekir ki bu tür bir önlem, uyuþmazlýk durumunda iki tarafý da koruyan ve hukuki açýdan geçerlilik taþýyan gerekli bir önlemdir.


#