Krediye Baþvuranlarýn En Sýk Sorduðu 8 Soru
Kredi hesaplama sitesi Hesapkurdu.com, kullanýcýlarýndan en fazla gelen sorularý derleyerek cevaplarýný paylaþtý.
Kategori : Kredi Haberleri
25 Nisan 2017 11:07
10783 kere okundu.
Krediye Baþvuranlarýn En Sýk Sorduðu 8 Soru
Kredi hesaplama sitesi Hesapkurdu.com, kullanýcýlarýndan en fazla gelen sorularý derleyerek cevaplarýný paylaþtý.
Kategori : Kredi Haberleri
25 Nisan 2017 11:07
10783 kere okundu.

1-Bana Ýhtiyaç Kredisi Çýkar mý?

Kredi baþvurunuzun onaylanmasý temel olarak üç konuya baðlýdýr. Bunlar:

  • Kredi notunuzun yeterli seviyede olmasý,
  • SGK kaydýnýzýnaktif olmasý,
  • Belgelenebilir gelirinizin mevcut ve yeni kredi borç durumunuzu karþýlayabilmesidir.

Bunlarýn dýþýnda kredi baþvurusu yaptýðýnýz banka ile daha önceki çalýþmalarýnýz da deðerlendirme aþamasýnda etkili olur.

2-Ne Kadar Kredi Kullanabilirim?

Ne kadar kredi kullanabileceðiniz kredi notunuza da baðlý olarak temelde geliriniz ile alakalý bir durumdur. Yani bankaya beyan edip belgelendirebildiðiniz gelir ne kadar yüksekse kredi kullanma ihtimaliniz ile çekebileceðiz kredi tutarý da o oranla artar.

Ayrýca gerekmesi durumunda evinizi teminat olarak gösterebilmeniz veya kefil bulabilmeniz dekredinizin onaylanma ihtimalini ve kullanabileceðiniz kredi tutarýný artýrabilir.

3-En Uygun Krediyi Nasýl Bulurum?

En uygun krediyi veren banka, faiz oraný deðiþiklikleri ve yeni kampanya düzenlemelerinden dolayý sürekli deðiþkenlik gösterir. Bu yüzden en uygun bankayý bulmak için bankalarýn güncel tekliflerini karþýlaþtýrmanýz gerekir.

Öte yandan bu süreçte bankalarý faiz oranlarý üzerinden deðil, faiz oranýna kredi için katlanýlan tüm masraflarýn dâhil edildiði “maliyet oraný” üzerinden kýyaslamak da dikkat edilmesi gereken bir detaydýr.

4-Kredi Kullanmak Ýçin Kredi Notum Kaç Olmalý?

Kredi notu 1 ile 1.900 arasýndan finansal geçmiþinizin puanlanmasý þeklinde oluþturulur. Bankalarýn tahsis deðerlendirmesine ve gelirinize göre deðiþkenlik göstermekle birlikte, 1.100 ile 1.500 puan arasý genel olarak bankalarýn kendi inisiyatifinde bir deðerlendirme olurken, 1.100 puanýn altýnda yer alan kredi notlarý, neredeyse tüm bankalar tarafýndan “riskli” olarak deðerlendirilir.

5-En Fazla Kaç Ay Vade ile Kredi Baþvurusu Yapabilirim?

Ýhtiyaç kredisi ile taþýt kredisini 48 ay vadeye kadar kullanabilirsiniz. Konut kredisini ise 360 ay vadeye kadar kullanma imkânýnýz mevcut. Öte yandan konut kredilerinde mevcut faiz oranlarýndan dolayý 180 ayýn üzerindeki kredi vadelerinde toplam kredi maliyeti dezavantajlý olacaktýr ve taksitteki düþüþ bu artýþa deðmeyecektir.

6-Kredi Aylýk Taksit Tutarý Nasýl Belirlenir?

Kredi notunuza ve belgeli gelirinize baðlý olarak deðiþiklik göstermekle birlikte, “ödenebilir en yüksek aylýk taksit tutarý” çoðunlukla belgeleyebildiðiniz aylýk gelirin yarýsý olarak kabul edilir. Örneðin, belgeleyebildiðiniz aylýk gelir 4 bin TL ise banka tarafýndan en fazla 2.000 TL aylýk kredi taksiti ödeyebilir þeklinde bir hesaplama yapýlabilir.

7-Kredi Ýþlemlerinde Ne Kadar Dosya Masrafý Alýnýr?

Kredi iþlemlerinde banka kullanacaðýnýz kredinin binde 5’ini geçmeyecek þekilde dosya masrafý talep edebilir. Örneðin, kullanýcýlarýn Hesapkurdu.com kredi hesaplama sayfasýnda sorguladýklarý ihtiyaç kredisi tutar ortalamasý 20 bin TL, bu tutardaki kredi için alýnabilecek dosya masrafý ise 100 TL’dir. Ancak farklý kurumlara ödenen ekspertiz, ipotek ve sigorta masraflarý dosya masrafýndan hariç tutulur.

8-Kredinin Erken Ödenmesi Durumunda Ýndirim Oluyor mu?

Kredinin erken ödenmesi durumunda erken ödeme indirimi mevcut deðil. Sadece kredinin zamanýndan önce ödenmesinden dolayý, ödenecek olan faizin oluþmamasý sebebi ile toplam kredi maliyetinde bir kazanç söz konusudur.

Sadece konut kredileri için erken ödenen tutar üzerinden kredinin kalan vadesine göre %1 ile %2 arasýnda deðiþen bir “erken ödeme cezasý” da oluþacaktýr.


#