Ev Kredisi Ödemeleri Geciktiðinde Yaþanacaklar ve Yapýlmasý Gerekenler
Bankalarýn müþterilerine sunduklarý en yüksek meblaðlý kredi çeþitleri arasýnda yer alan konut kredileri, ödemelerin güvence altýna alýnabilmesi için tüketiciye dair farklý önlem ve yaptýrýmlarý da beraberinde getiriyor.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
13 Ekim 2016 19:26
26464 kere okundu.
Ev Kredisi Ödemeleri Geciktiðinde Yaþanacaklar ve Yapýlmasý Gerekenler
Bankalarýn müþterilerine sunduklarý en yüksek meblaðlý kredi çeþitleri arasýnda yer alan konut kredileri, ödemelerin güvence altýna alýnabilmesi için tüketiciye dair farklý önlem ve yaptýrýmlarý da beraberinde getiriyor.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
13 Ekim 2016 19:26
26464 kere okundu.

Bankalarýn müþterilerine sunduklarý en yüksek meblaðlý kredi çeþitleri arasýnda yer alan konut kredileri, ödemelerin güvence altýna alýnabilmesi için tüketiciye dair farklý önlem ve yaptýrýmlarý da beraberinde getiriyor. Peki, müþteriler kredi taksitlerini geciktirdikleri ya da ödemedikleri takdirde neler oluyor ve ne yapmalarý gerekiyor? Ýþte cevaplarý...

Kredi Taksitleri Geciktiði Takdirde Uygulanacak Yaptýrýmlar Ýkiye Ayrýlýyor

Bankalarýn müþterileri için sunduklarý kredi, kredi kartý ya da sigorta çeþitleri gibi hizmetlerine dair herhangi bir taksit geciktiði ya da ödenmediði takdirde birbiri ile benzer yaptýrýmlar uygulanýyor. Taksitlerin gecikmesini ya da ödenmemesini engellemek için önlem amaçlý ve mevcut yönetmeliklere uygun þekilde gerçekleþtirilen yaptýrýmlarýn baþýnda haciz geliyor. Müþteri maaþýna, hesaplarýna veya diðer tüm mallarýna el koymayý kapsayan haciz süreci konut kredisi geciktirildiði ya da ödenmediði durumlarda da bankanýn izleyeceði prosedüre göre devreye sokulabiliyor. Küçük meblaðlý kredi ve kredi kartý borçlarýnýn kapatýlmasýný önemli ölçüde hýzlandýran haciz iþlemleri, konut kredisi gibi oldukça yüksek tutarlý borçlarda çoðu zaman yetersiz kaldýðý için iþe yaramayabiliyor. Bu nedenle süreç, kredisi ödenemeyen konutun banka tarafýndan satýþa çýkarýlmasýna kadar ilerleyebiliyor.
Bankalar, konut kredisinin taksiti geciktirildiði zaman gecikme tarihinden itibaren 5 iþ günü içerisinde müþterilerine posta yoluyla bildirimde bulunmakla yükümlüler. Yapýlan bu bildirime raðmen birbirini takip eden 2 ay ya da 2 kredi taksiti boyunca gecikme devam ediyor veya hiçbir þekilde ödeme yapýlmýyorsa bankalar tüketiciden borcun tamamýný talep etme hakkýna sahip oluyorlar.

Bankalarýn Yaptýrýmlarýna Karþý Neler Yapýlabilir? 

Bankalar, konut kredisi taksitinin ardý ardýna geciktirilmesi ya da ödenmemesi durumunda borcun tümünü isteme hakkýna sahip olduklarýný tüketiciye bildirebilirler. Bu noktada bankalarýn müþteriye çözüm için 1 aylýk süre tanýmasý gerekiyor. 1 aylýk süre içerisinde banka ile anlaþmaya varýlabilecek tüm ihtimalleri deðerlendirmek sürecin daha fazla uzamamasý ve farklý bir boyuta taþýnmamasý açýsýndan oldukça önemli. 
Eðer bu 1 aylýk süre zarfýnda da herhangi bir çözüme varýlamadýðý takdirde banka, kredisi ödenmeyen konutu satýþa çýkarabiliyor ya da Ýcra ve Ýflas Kanunu´nun 45. maddesi uyarýnca haciz yoluna gidebiliyor. Bu seçimi yapmak alacaklýya ait olmakla birlikte eðer evin satýþýna karar verilmiþse Sermaye Piyasasý Kanunu´nun uygun gördüðü yetkililer tarafýndan ipotekli konut için kýymet takdiri yapýlýyor ve ortaya çýkan meblað 10 iþ günü içinde müþteriye bildiriliyor. Tüketici bu tutarý kabul edebileceði gibi tutara itiraz da edebiliyor. Banka, konut satýþýnýn ardýndan borcun kapanmasýyla birlikte kalan tutarý müþteriye aktarmakla yükümlüyken tüketici de satýþ ardýndan ödenmemiþ borç kalýyorsa bu miktarý kapatmakla yükümlü oluyor. 


#