Konut Satýþýnda Brüt Metrekare ve Net Metrekare
Abartýlý þekilde maketlere basýlan projelerde daire teslim edildiði zaman küçük bir sürpriz yaþanabiliyor.
Kategori : Sektörden Haberler
01 Temmuz 2016 17:27
33057 kere okundu.
Konut Satýþýnda Brüt Metrekare ve Net Metrekare
Abartýlý þekilde maketlere basýlan projelerde daire teslim edildiði zaman küçük bir sürpriz yaþanabiliyor.
Kategori : Sektörden Haberler
01 Temmuz 2016 17:27
33057 kere okundu.

Projeden konut satýn almak bazý riskleri de barýndýrýyor. Süslü ve abartýlý þekilde maketlere basýlan projelerin daireler teslim edildiðinde beklentiyi karþýlamamasý ihtimali bulunuyor.

Yapýmýna henüz baþlanmamýþ ve proje hâlindeyken satýn alýnan bir dairenin en fazla akýl karýþtýran kýsmý, konut büyüklüðü oluyor. Ýnþaat firmalarý, konut projeleri satýþýnda genellikle brüt metrekare üzerinden satýþ yapýyor. Satýn alan kiþi, dairenin net metrekare ölçüsünü öðrenmediyse, proje bitince beklediðinden küçük bir daire teslim alabiliyor. Bunun sebebi ise sosyal alanlarýn, otoparklarýn, apartman koridorlarýnýn da brüt metrekareye eklenerek hesaplanmasý. Bu gibi durumlarda brüt metrekare ile net metrekare arasýndaki fark epey fazla oluyor. Beklenmeyen durumlara fýrsat vermemek için projeden konut alýmlarýnda net metrekareyi ve brüt metrekare hesabýna nelerin dahil olduðunu sormak þart.

Ortalama olarak brüt ile net metrekare oraný yüzde 15 seviyesinde olduðunda "iyi" kabul ediliyor. Bazý durumlarda ise bu oran yüzde 40´lara kadar çýkabiliyor. Çünkü bina yüksek katlý oldukça kolonlar ve perdeler geniþlediðinden bu oran bozulabiliyor.

Net Metrekare Hesaplarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Konuttaki her bir oda, banyo, mutfak ve balkonun sývalarý da çýkmýþ olarak hesaplanan süpürülebilir, kullanýlabilir alaný, " net " metrekareyi belirtiyor.

Brüt metrekare hesabýnda ise katýn dýþtan ölçülen, asansör ve boþluklarýn düþürüldüðü inþa edilebilen alaný, bina giriþi, otoparklar, sosyal tesisler ve peyzaj alanlarý da hesaba eklenebiliyor.

Metrekarenin Konut Fiyatýna Etkisi Analiz Edilmeli

Konut satýþý söz konusu olduðunda metrekare fiyatý önem verilen bir kriter olarak göze çarpýyor. Örneðin; tüketici brüt 100 metrekare bir daireyi 100 bin TL fiyatla satýn aldýðýnda metrekare baþýna 1000 TL verdiðini düþünüyor. Fakat aslýnda kullanýlabilir ve oturulabilir net alanýn 100 metrekareden az olduðunu gözden kaçýrýyor. Metrekare hesabý içerisine otopark, yeþil alan vs gibi yerlerin katýlmasý brüt - net oranýný çoðaltýyor. Tüketiciler de bunun sonucunda maðdur olabiliyor.

Sözleþme Mutlaka Okunmalý ve Acele Edilmemeli

Sözleþmede satýn alýnan konutun net ve brüt metrekare ölçümleri yer alýyorsa eðer tüketicinin itiraz hakký bulunmuyor. Bu nedenle sözleþme iyice okunmasý, söz konusu brüt ve net metrekare büyüklüðüne de dikkat edilmesi gerekiyor. Eðer sözleþmede bulunmuyorsa net metrekare deðeri ve brüt metrekare hesabýna nelerin dahil olduðu sormak gerekiyor. Özellikle de görmediðiniz bir evi projeden satýn aldýðýnýz için pazarlama stratejisi olarak size brüt metrekareyi söylenebiliyor. Fiyat da bu sayede metrekare baþýna düþükmüþ gibi geliyor. Fakat bu yanýltýcý olabiliyor. Olasý sürprizlerle karþýlaþmamak adýna temkinli ve soðukkanlý olmak ise her zaman fayda saðlýyor.


#