DASK: Birey Bazýnda Konut Güvencesi
Zorunlu Deprem Sigortasý, deprem sonrasýnda bireylerin hayatlarýna güven ile devam etmelerini amaçlýyor.
Kategori : Sektörden Haberler
27 Haziran 2016 09:38
30308 kere okundu.
DASK: Birey Bazýnda Konut Güvencesi
Zorunlu Deprem Sigortasý, deprem sonrasýnda bireylerin hayatlarýna güven ile devam etmelerini amaçlýyor.
Kategori : Sektörden Haberler
27 Haziran 2016 09:38
30308 kere okundu.

Ülkemizin nerede ise tamamýnýn aktif deprem bölgesinde yer almasý depremin en sýk rastlanýlan afet türü olmasýna neden oluyor. 2000 yýlýnda kurulan DASK (Doðal Afet Sigortalarý Kurumu) tarafýndan edindirme, uygulama ve yönetimi gerçekleþtirilen Zorunlu Deprem Sigortasý, deprem sonrasýnda bireylerin hayatlarýna güven ile devam etmelerini amaçlýyor. Birey bazýnda konut güvencesi sunan DASK’ýn tanýmý, teminat ve kapsamý, tarife ve primleri, Zorunlu Deprem Sigortasý yaptýrýrken gerekli bilgi ve belgeler hakkýnda detaylý bilgiyi yazýmýzýn devamýnda bulabilirsiniz.

DASK (Zorunlu Deprem Sigortasý) Nedir?

Ödenebilir seviyedeki primleri ile ön plana çýkan DASK (Zorunlu Deprem Sigortasý), kapsamýndaki bütün konutlarda depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangýnýn, infilakýn, tsunaminin, yer kaymasýnýn neden olduðu maddi zararlarý karþýlýyor. Sigorta, tapuya kayýtlý ve özel mülkiyete ait konutlarý; 634 sayýlý Kat Mülkiyeti Kanunu’nda belirtilen baðýmsýz bölümleri; bu binalarýn içerisindeki iþ yerlerini; doðal afetlerden sonra devlet tarafýndan veya verilen kredi ile bireyler tarafýndan yaptýrýlan binalarý güvence altýna alýyor. Binanýn temeli, duvarlarý, tavan ve tabanlarý, çatýsý ile asansör, sahanlýk, koridor gibi bölümleri teminat kapsamýnda tutuluyor. Buna karþýlýk enkaz kaldýrma masraflarý, kâr kaybý, kira mahrumiyeti, alternatif ikametgâh ve iþ yeri masraflarý, tüm bedeni zararlar ve vefat gibi durumlar teminat kapsamýna alýnmýyor.
Köy yerleþimleri ile ticari veya sýnaî amaçlý, projesi bulunmayan, taþýyýcý sistemine kasten zarar verilmiþ ve mevzuata aykýrý inþa edilmiþ, denetim sonucu mesken kullanýmýna uygun olmadýðýna karar verilen binalar DASK (Zorunlu Deprem Sigortasý) kapsamý dýþýnda tutuluyor. Ancak köylerde bulunan yapýlara, ticari ve sýnaî amaçlý binalara Ýhtiyari Deprem Sigortasý yaptýrýlabiliyor.

Niçin DASK (Zorunlu Deprem Sigortasý) Yapýlmalýdýr?

Belediye sýnýrlarý içerisindeki konutlara yönelik olarak geliþtirilmiþ bir sigorta olan DASK (Zorunlu Deprem Sigortasý), depremden sonra oluþan maddi zararlarý poliçede belirtilen teminatlar dâhilinde nakit olarak karþýlýyor. 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren deprem ve sonrasýnda oluþan afetlerin neden olduðu zararlarýn karþýlanmasý için bütün yapý tiplerine azami 150 bin TL teminat saðlanýyor. Eðer konut deðeri azami teminat tutarýný aþýyor ise sigortalý isteðe baðlý olarak sigorta þirketlerinden ek teminat alabiliyor.
Yapýlacak sigorta için ödenmesi gereken prim tutarý Zorunlu Deprem Sigortasý Tarife ve Talimatý ile belirleniyor. Prim tutarýnýn hesaplanabilmesi için öncelik ile deprem sonrasýnda alýnabilecek en yüksek limiti belirleyen teminat tutarýnýn hesaplanmasý gerekiyor. Hesaplanan teminat tutarý tarife fiyatý ile çarpýldýðýnda prim tutarý elde ediliyor. Hesaplamaya dâhil edilen 15 farklý tarife fiyatý, "Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasý" esas alýnarak oluþturulan 5 risk bölgesine ve 3 farklý yapý tarzýna göre deðiþiklik gösteriyor.
Bireylerin geleceðini garanti altýna alan DASK (Zorunlu Deprem Sigortasý) poliçesinin kesilebilmesi için sigortalýnýn kimlik bilgilerinin; sigortalanacak binanýn adresi, tapu bilgileri, inþa yýlý, yapý tarzý, toplam kat sayýsý, hasar durumu bilgilerinin; konutun brüt yüzölçümünün ve kullaným þeklinin beyan edilmesi gerekiyor. Beyan esasýna dayanan Zorunlu Deprem Sigortasý’nda yanlýþ beyandan doðabilecek maddi kayýplar sigortalýnýn sorumluluðunda sayýlýyor.


#