Eþinizin notu sizi etkiler mi?
Eþinizin kredi notu sizin kredi çekmenizi engeller mi?
Kategori : Kredi Haberleri
14 Kasým 2015 23:18
24758 kere okundu.
Eþinizin notu sizi etkiler mi?
Eþinizin kredi notu sizin kredi çekmenizi engeller mi?
Kategori : Kredi Haberleri
14 Kasým 2015 23:18
24758 kere okundu.

Eþin veya hanehalkýnýn kredi notlarýnýn kredi talebini etkileyip, etkilemeyeceði merak edilen ve sorulan bir sorudur.

Hesapkurdu´nun haberine göre; aslýnda bu sorunun cevabý kiþinin çekeceði kredi türüne, miktarýna, baþvuru yapýlan finans kuruma ve kredi notuna göre deðiþiklik göstermektedir. Ancak, her durumda eþin veya hanehalkýnýn düþük olan kredi notu az ya da çok kredi talebini etkilemektedir.

Eþim yasal takipte kredi kullanabilir miyim?

Eþ olma durumunu kredi veren kurumlar daha çok ortak gelir ve gider dengesi açýsýndan deðerlendirmektedir. Kredi ödemeleri de bir gider kalemi olmasýndan dolayý finans kurumlarý mümkün oldukça eþin gelirini ve kredi notuna da incelemek istiyor. Ancak, bu durumun bir istisnasý olarak bazý bankalar düþük tutarlý ihtiyaç kredilerinden eþin gelir ve kredi notunu deðerlendirme gereði duymuyor. Bu durumun bir sonucu olarak, eþin kredi notu çok düþük dahi olsa kredi kullanýlmasýnda sýkýntý olmayabiliyor.

Kredi veren kurumlar çoðunlukla eþin kredi notunu görmek istemelerinden dolayý, eþi aktif bir yasal takip durumunda olan bir kiþinin kredi kullanmasý gerçekten zordur. Daha net olarak anlaþýlmasý için özetlersek, açýk yasal takibi devam eden bir kiþinin eþi ancak bazý kredi veren kurumlardan ufak tutarlý ihtiyaç kredisi çekebilir. Yüksek tutarlý ihtiyaç kredisi, konut, taþýt gibi kredilerin çekmesi çok zor ve istisna bir durumdur.

Eþimin kredi notu düþük, kredi kullanmama engel olur mu?

Öncelikle þunu belirtmek gerekir ki kredi notu düþük olan bir kiþi ile aktif yasal takip durumunda olan bir kiþi arasýnda kredi veren kurumlarýn deðerlendirmesinde büyük farklýlar bulunmaktadýr. Aktif yasal takipte olan bir kiþi, finans kurumlarý için en riskli grup içerisine kabul edilerek kredi deðerlendirmesi yapýlamaz iken, kredi notu düþük olan kiþi gelirine göre deðerlendirme ölçütleri içerisinde olabilir. Deðerlendirme ölçütlerinin içinde olmasý ve kredinin asýl borçlusunun kendisi olmamasýndan dolayý, kredi talebinin onaylanma ihtimali daha yüksektir. Tabii bu durum içerisinde kredi talebinde bulunan eþin, kredi notunun yüksek olmasý da çok önemlidir.

Kredi notu düþük olan hanehalký bireyini gelire dâhil etmeyin

Özellikle konut kredilerinde ayný hanede yaþayan hanehalký geliri kredi veren kurumlar tarafýnda incelenmek istenmektedir. Kanunen artýk alýnan tapularýnda eþ ile ortak olmasýndan dolayý kredi veren kurumlar eþin gelirine ve kredi notuna bakmaktalar. Ancak, çocuklar, anne ve baba geliri kredi kullanmak isteyen kiþinin daha çok kendi beyanýna baðlýdýr. Bundan dolayý geliriniz yeterli geliyorsa, hanehalkýnda kredi notu düþük olan bir kiþinin gelirini kredi veren kurumlar beyan etmemek kredi talebinizin sorunsuz onaylanmasý için daha doðru bir yol olacaktýr.

Kredi notunu yükseltmenin yollarý

1- Yasal takip kapatýlmalý

Eðer eþin açýkta bir yasal takibi varsa öncelikle kapatýlmalýdýr. Aksi durumda kredi notu düzelmeyeceði için kredi veren kurumlar için hep en riskli grup içerisinde kalacaktýr.

2- Bankalar ile düzenli çalýþma baþlatýlmalý

Yasal takip kapatýldýktan sonra öncelikle kredi veren kurumlar ile tekrarda aktif bir çalýþma baþlatýlmalýdýr. Finans kurumlarý ile aktif ve düzenli bir çalýþma olmadýðý sürece kredi notu düzelmeyecektir. Bundan dolayý, otomatik ödeme talimatlarý kredi notu düþük olan eþin adýna olmalý ve mümkünse limiti düþük dahi olsa bir kredi kartý edinilerek kullanýlmalýdýr. Bu sayede kredi notu zamanla yükselecektir.

3- Kredi notu düzelene kadar kredi baþvurusu yapýlmamalý

Finansal kurumlara yapýlan her bir ret baþvuru, kredi notunu olumsuz olarak etkilemektedir. Bu sebepten kredi notu belirli bir seviyeye gelene kadar kredi baþvurusunda bulunmamak, kredi notunun daha hýzlý yükselmesi için doðru yol olacaktýr.


#