Öncelik Avrupa Yakasýna
Körfez ülkelerinden gelen yatýrýmcýlar konut alýrken önceliði Avrupa Yakasýna veriyor.
Kategori : Sektörden Haberler
06 Aðustos 2015 15:35
27201 kere okundu.
Öncelik Avrupa Yakasýna
Körfez ülkelerinden gelen yatýrýmcýlar konut alýrken önceliði Avrupa Yakasýna veriyor.
Kategori : Sektörden Haberler
06 Aðustos 2015 15:35
27201 kere okundu.

TSKB Gayrimenkul Deðerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Körfez ülkelerinden gelen yabancýlarýn Ýstanbul´da genelde Avrupa yakasýna önem verdiðini belirterek, "Gayrimenkul tercihinde Taksim´e olan mesafe ve havaalanýna olan uzaklýk temel belirleyici unsurlar" dedi.

Maya, AA muhabirine konuya iliþkin yaptýðý açýklamada, TÜÝK verilerine göre, Türkiye´de yabancýlara yapýlan konut satýþlarýnda bu yýlýn ilk 6 ayýnda, 2014´ün ayný dönemine göre yüzde 22´lik artýþ yaþandýðýný anýmsatarak, bu dönemde yabancýlarýn Ýstanbul´dan aldýðý konut sayýsýnýn yüzde 36 oranýnda arttýðýný söyledi.

Türkiye içinde yabancýlarýn en fazla konut satýn almayý tercih ettikleri iller arasýnda ikinci sýrayý Antalya´nýn aldýðýný ifade eden Maya, bu ilde 2014´e göre düþüþ yaþandýðý bilgisini verdi.

Maya, "Bu verilerden yabancýlarýn Ýstanbul´u tercih ettiklerini, bu tercihte hem turistik hem de yatýrým düþüncesinin hakim olduðunu görebiliyoruz. Yabancýlar aðýrlýkla merkezi lokasyonlarý, rezidans projelerini ve markalý konut projelerini tercih ediyorlar" diye konuþtu.

"Ýstanbul dýþýnda Sapanca, Bursa, Yalova ve Trabzon ilgi çekiyor"

Ýstanbul´da markalý konut projelerinin aðýrlýklý olduðu ilçelerin yabancýlarýn dikkatini çektiðini ifade eden Maya, Baðcýlar Basýn Ekspress hattý ve Bahçeþehir gibi yeni projelerin artýþ eðiliminde olduðu yerlerin özelikle yatýrým anlamýnda cezbedici olabildiðini aktardý.

Maya, Körfez ülkelerinden gelen yabancýlarýn Ýstanbul´da konut alýmýnda genelde Avrupa Yakasýna öncelik verdiðini belirterek, "Gayrimenkul tercihinde Taksim´e olan mesafe ve havaalanýna olan uzaklýk temel belirleyici unsurlar. Daha üst segmentteki alýmlarda Boðaz manzarasý, projenin segmentasyonu ve içinde barýndýrdýðý olanaklar belirleyici unsurlar olabiliyor. Ýstanbul dýþýnda da Sapanca, Bursa, Yalova ve Trabzon ilgi çeken bölgeler arasýnda" ifadelerini kullandý.

Üçüncü köprünün etkilediði bölgeler

TSKB Gayrimenkul Deðerleme Ýdari Ýþler ve Ýþ Geliþtirme Müdürü Özge Aklar ise üçüncü köprü güzergahýnda konut fiyatlarýna iliþkin, ilk etapta Avrupa Yakasýnda Baþakþehir- Arnavutköy - Kayabaþý aksý, Anadolu Yakasýnda da Beykoz ve devamýnda Sancaktepe´de hareketlilik yaþandýðýný söyledi.

Ýstanbul´a yapýlan üçüncü havalimanýnýn yakýn çevresinin halihazýrda bir konut yerleþim alaný olmadýðýný dile getiren Aklar, "Arazilerin olduðu, bazý bölümlerinde tarým faaliyetlerinin devam ettiði bir bölge burasý. Bu nedenle iskan edilen bir alan mevcut deðil. Arazi satýþlarý da bölgesel bazda deðiþiklik gösteriyor. Bunu iki bölgesel sýnýr olarak ayýrýrsak yol güzergahýna en yakýn ikinci band 450 -550 lira/metrekare, üçüncü bandý da 200- 250 lira/metrekare olarak söyleyebiliriz" ifadelerini kullandý.

Aklar, Asya ve Avrupa yakalarýný, deniz tabanýnýn altýndan karayolu ile birbirine baðlayacak toplam 14,6 kilometrelik Avrasya Tüneli Projesi´nin (Ýstanbul Boðazý Karayolu Tüp Geçiþi Projesi) Ýstanbul´da araç trafiðinin yoðun olduðu Kazlýçeþme - Göztepe hattýnda hizmet vereceðini ve bu bölgelerde fiyat artýþý konusunda etkisi olacaðýný bildirdi.

"Kartal hem yerli hem yabancý yatýrýmcýlar için cazip hale geldi"

Ýþ Gayrimenkul Yatýrým Ortaklýðý AÞ (Ýþ GYO) Genel Müdürü Turgay Tanes, baþta konut sektörü olmak üzere ticari gayrimenkul sektörü için de önemli bir pazar yaratan "mütekabiliyet düzenlemesi"nin beklendiði üzere canlandýrýcý bir etki yarattýðýný belirterek, ancak bu konuda aþýrý bir beklenti içinde de olmamak gerektiðini söyledi.

Mütekabiliyet düzenlemesini gündeme ilk taþýyan kiþilerden biri olarak bunun bir sihirli deðnek olarak görülmemesi gerektiðini birçok kez belirttiðini hatýrlatan Tanes, "Piyasayý canlandýrýcý bir etkisi olacaðý tartýþýlmaz ancak sektörel büyümenin buna endekslenmemesi gerektiðini düþünüyoruz" dedi.

Tanes, yabancýlarýn Ýstanbul´da ev aldýðý lokasyonlara deðinerek, "Ýstanbul Ýl Çevre Düzen Planý ile önemli bir alt merkez olan Kartal, adalet sarayý ve devlet hastanesi gibi kamu yatýrýmlarý ile hem yerli hem de yabancý yatýrýmcýlar için daha da cazip hale gelmiþtir. Bölgenin sanayiden dönüþümüyle birlikte çok sayýda büyük ve mülkiyet sorunu olmayan arsalar geliþtiricileri bu bölgeye yönlendirmektedir. Marmaray sayesinde bölgenin ulaþýlabilirliðinin artmasý da Kartal´ýn cazip bir merkez olmasýnda etkendir" diye konuþtu.

"Üçüncü köprü fiyatlarý Tuzla´dan itibaren yükseltiyor" 

Tanes, Ýstanbul Boðazý´na yapýmý devam eden üçüncü köprünün fiyatlarý etkilediði ilçelere iliþkin "Kuzey Marmara Otoyolu ile inþaatý devam eden 3´üncü köprünün geçtiði güzergahta Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Taþdelen metro hatlarý ve baðlantý yollarý sayesinde ulaþýmýn rahatlamasýyla bu ilçelerin yýldýzý yükselirken; Ýstanbul´da en süratli ve kayda deðer oranda fiyat artýþ ihtimali olan bölge Tuzla´dan baþlýyor, Kartal ve Maltepe´yi de içine alýyor" ifadelerini kullandý.

Gelecek 3 yýl için Türkiye gayrimenkul sektörünü etkileyecek ana konulara deðinen Tanes, "kentsel dönüþüm projeleri ile tetiklenen yeni konut ihtiyacý, gayrimenkul deðerine olumlu etkisi olan yeþil bina konsepti, 3. köprü, 3. havaalaný, yeni otoyol projeleri, hastane ve otel yatýrýmlarý"nýn bunlardan bazýlarý olduðunu sözlerine ekledi.


#