Konut satýþlarý hýz kesmiyor
Konut satýþlarýnda son üç yýlýn artýþ rekoru kýrýldý.
Kategori : Sektörden Haberler
06 Aðustos 2015 15:31
23387 kere okundu.
Konut satýþlarý hýz kesmiyor
Konut satýþlarýnda son üç yýlýn artýþ rekoru kýrýldý.
Kategori : Sektörden Haberler
06 Aðustos 2015 15:31
23387 kere okundu.

Geçen yýllarda olduðu gibi 2015’te de konut satýþlarý açýsýndan iyi bir dönem geçiriliyor. Hatta son üç yýlýn artýþ rekoru kýrýlmýþ durumda. Yýl içinde yaþanan pek çok ekonomik, siyasal ve sosyal dalgalanmalara karþýn satýþlar ayný ivmede devam etti.

Orta ve üstü gelir grubunda evi olanlar mutlaka yeni bir ev için de yatýrým yapýyor. Bu grubun çoðu fiyatý açýsýndan ikinci el ev alma yolunu seçerken, diðer kýsým ise yeni projelerdeki özellikle lansman gibi fýrsatlardan faydalanmak istiyor.

Futbolcularýn tercihi

Milliyet´ten Duygu Erdoðan´ýn haberine göre; gayrimenkul pek çok kesimden insan için önemli bir yatýrým aracý. Kýsa sürede yüksek meblaðlar kazanan futbolcular, ünlü þarkýcýlar bildiklerinden þaþmayarak paralarýný bu alana yatýrýyor. Kartal baþta olmak üzere Pendik-Tuzla hattýnda ve çeþitli merkezlerde büyük ölçekli projelerini sürdüren Dap Yapý, futbolcularýn son zamanlarda en çok tercih ettiði firma oldu. Onlarca futbolcunun ev sahibi olduðu projelerde futbolcular dýþýnda bölgede çalýþan orta ve üst düzey yöneticiler, ulaþým baþta olmak üzere proje içinde sunulan iþ ve sosyal donatý alanlarýna da dikkat ediyor.

Dap Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Ziya Yýlmaz, “Oyun salonlarý, yürüyüþ yollarý, gezi alanlarý, açýk ve kapalý yüzme havuzlarý, sauna ve duþlarýyla, güvenlik sistemleri, otoparklarý ve rekreasyon alanlarýyla, insanlara yalnýz ‘baþlarýný sokacaklarý bir ev’ deðil, adeta bir çevre, bir yaþam biçimi sunuyoruz” dedi.

Tamamý oturma amaçlý

Teknik Yapý, Ýstanbul fikirtepe’de altýncý ruhsatýný alýrken, bölgede en hýzlý satýþ yapan firma oldu. Fikirtepe’de ev alanlarýn pek çoðu, ‘yeni merkez’ olarak gördükleri bölgede yatýrým yapmak isteyenler. Diðerleri ise Baðdat Caddesi’nin alternatifi olarak gördükleri Fikirtepe’de daha sonra yaþamak için ev alanlar. Teknik Yapý’nýn diðer projelerindeki profil ise þöyle: “Tuzla’daki projelerde satýn alma yapanlarýn yüzde 30’u bu bölgede iþ yapan hostesler, sanayide çalýþan insanlar, özellikle ulaþýmla ilgili geldiler. Yüzde 30 civarýnda sayfiye olarak alanlar var. Geri kalaný ise yatýrým ve oturum amaçlý alanlar. Halkalý’daki projelerde ise tamamý oturma amaçlý alým yapýyor. Yüzde 60’ý ilk evini alýrken, yüzde 40’ý yine oturmak için alýyor ama ikinci, üçüncü evini alýyor.”

Yeni arayýþlara girdiler

24 konseptli projelerini özellikle Halkalý ve çevresinde gerçekleþtiren ve yeni projeleri de satýþta olan 24 Gayrimenkul CEO’su Ahmethan Yýlmaz, global ölçekte, döviz kuru, altýn fiyatlarý ve menkul kýymetlerde yaþanan fiyat istikrarsýzlýðý ile halkýn gayrimenkulü en güvenli yatýrým aracý olarak gördüðünü söyledi. Yýlmaz, “Son yýllarda hýzlanan kentsel dönüþüm çalýþmalarýyla þehir merkezinde eski evlerde yaþayan insanlar, evlerinin yýkýlýp yeniden yapýlmasý sürecinde yeni arayýþlara girdiler. Bu insanlarýn bir kýsmý geçici de olsa kira vermek yerine ev almayý tercih ederken, bir kýsmý da baþkalarýnýn yatýrým için aldýðý evlerde kiracý olmaya baþladýlar. Bu durum çevredeki konut satýþlarýnýn hýzlanmasýna neden oldu diyebiliriz” dedi.

Konut satýþlarýndaki artýþ trendi, yýl içinde her ay kendini gösterdi. 2013’ten itibaren ise satýþlar her yýl rekor kýrýyor. Peki, dövizde dalgalanma, sýnýr olaylarý, seçimler, tatil derken bu konutlarý kimler alýyor?

En uygun dönem lansman dönemi

Özellikle lansman döneminde ev alan yatýrýmcýlarýn sayýsý bir hayli fazla. Bu yatýrýmcýlar ‘topraktan girdikleri’ evler için proje sonunda daha fazla prim elde etmiþ oluyorlar, bu da bir anlamda kazan-kazan metodu olarak tanýmlanýyor. Eva Gayrimenkul Deðerleme Araþtýrma ve Raporlama Müdürü Deniz Þahinkaya, “Kazan-kazan derken, satýn alacak kiþi daha uygun fiyata konut sahibi olabiliyorken yatýrýmcý þirket de bir nakit akýþý saðlamýþ oluyor. Dolayýsýyla konut sahibi olmak için en uygun dönem pek tabi ki lansman dönemi” dedi. 

Þahinkaya, üst gelir grubunun yanýnda orta gelir grubunun da daha önce þehir merkezinden rahatlýkla konut alabildiðini vurgularken, þu anda orta gelir grubunun daha þehir dýþýnda ya da ikinci el konutlara yöneldiðini söyledi.

Ev almak ´gelenek´

TSKB Gayrimenkul Deðerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya de, 2015 yýlýnda alýmlarýn yatýrýmdan çok oturum odaklý yapýldýðýný söyledi. Maya, “Konut fiyatlarýndaki artýþýn belirli bir rakama ulaþmasý ve bu rakamýn üzerine genel olarak geçtiðimiz yýllardaki kadar hýzlý çýkýlamayacaðýný düþünürsek, yatýrým için alýnacak konutlarda nihai tüketici çok daha ince eleyip sýk dokumaya baþladý gibi... Belli bir rakamýn altýnda ve geliþme potansiyeli belirgin hale gelen bölgelerde yatýrým amaçlý alýmlar yine devam ediyor” dedi. Maya, çok olmasa da ‘gelenek’ olarak ev alýmýnýn hala sürdüðünü kaydetti.

Dev projeler dikkat çekiyor

Ýstanbul dýþýnda yaþayýp, Ýstanbul’da ev alanlarýn oraný da artýyor. Yüzde 10 seviyesinde olan Anadolu’ya satýþ, yüzde 20’ye kadar çýkýyor. Anadolu’dan konut alacak kimse en çok projenin yakýnýndaki ‘dev projelere’ dikkat ediyor. Köprüler, otoyollar, büyük AVM ve gösteri salonlarý, metrolar gibi ‘çýlgýn projeler’ en çok bu kesimin ilgisini çekiyor.

Yabancý alýmlar her yýl biraz daha artsa da aslýnda Türkiye henüz yabancý pastasýndan istediði payý alabilmiþ deðil. Haziran ayý konut satýþlarýna rekor kýran yabancý alýmý ancak 2 bin 256 oldu. Ýlk defa Ýstanbul yabancý satýn almalarda Antalya’yý geçerek ilk sýrada yer aldý.

“En Ýyi Ýnovasyon Ödülü” Nef’in oldu

Uluslararasý pek çok ödülün sahibi olan Nef, Ýngiltere’nin en prestijli ödüllerinden Best Bussiness Awards’da “En Ýyi Ýnovasyon” kategorisinin birincisi oldu. Patenti Nef’e ait olan Foldhome, Foldoffice ve Garantili Proje inovasyonlarýyla birincilik ödülünü alan  Nef, jüri üyelerinden övgü topladý. Kurul, “Müþterilerini dinleyerek geniþ bir hizmet yelpazesi geliþtiren ve sektöre yeni bir yaþam nefesi getiren Nef’i tebrik ederiz” ifadelerini kullandý.

Bahçeþehir’e 870 konutluk proje

Beylikdüzü ve Büyükçekmece’de yaptýðý birçok proje ile tanýnan Eval Ýnþaat, þimdi deBahçeþehir bölgesine yeni bir proje ile geliyor. Bahçeþehir bölgesinde geliþtirdiði A+ projeyi tanýtmaya hazýrlanan firma, 870 konut ve 20 ticari alandan oluþacak projeyle bölgenin en büyük yatýrýmlarýndan birine imza atmýþ olacak.

43 bin metrekarelik alan üzerinde  yükselecek proje, Kanal Ýstanbul, 3. Havalimaný, 3. Köprü ve metronun bulunduðu mega yatýrýmlarýn yanýnda yer alacak. Eval Ýnþaat Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Aydýn Arvas, “Müþterilerimize kaliteli bir yaþam alaný sunarken, karlý bir yatýrýma da imza atmalarýný amaçlýyoruz. Bütün projelerimizde kalite ve güvenliði ön planda tutuyoruz. Bahçeþehir’de hayata geçireceðimiz proje, bölgeye deðer ve prestij kazandýracak” dedi.

NCadde Agora’nýn yarýsý satýldý

Özyurtlar Ýnþaat’ýn, mayýs ayýnda satýþa çýkan projesi Ncadde Agora’nýn ik ay içinde yüzde 50’si satýldý. Özellikle yatýrýmcýlar tarafýndan tercih edilen proje, iþ dünyasýnýn ihtiyaçlarýna cevap verecek þekilde tasarlandý. Residence konseptindeki projede 1+0, 1+1 ve 2+1 tipinde 144 adet residence daire bulunuyor. Ncadde Agora’da yer alan dairelerin fiyatý 205 bin liradan baþlýyor.
Agora ile ofis yaþamýný keyfe dönüþtürmeyi hedeflediklerini belirten Özyurtlar’ýn Baþkaný Tamer Özyurt, “Kalýplaþmýþ iþ merkezi kavramýný deðiþtirip, insanlarýn çalýþýrken dinlenebileceði bir dünyanýn kapýlarýný açýyoruz. Ýçerisinde restoranlar ve seçkin maðazalarýn da bulunacaðý residence konseptinde inþa ettiðimiz projemiz özellikle yatýrýmcýlar tarafýndan tercih ediliyor” dedi.


#