Yeniden yapýlýyor
Ýzmit Körfez Geçiþi Köprüsü inþaatýnda, tamamlandýktan kýsa süre sonra kopan kedi yolu (Cat Walk) yeniden yapýlýyor.
Kategori : Sektörden Haberler
06 Aðustos 2015 15:30
23946 kere okundu.
Yeniden yapýlýyor
Ýzmit Körfez Geçiþi Köprüsü inþaatýnda, tamamlandýktan kýsa süre sonra kopan kedi yolu (Cat Walk) yeniden yapýlýyor.
Kategori : Sektörden Haberler
06 Aðustos 2015 15:30
23946 kere okundu.

Ýstanbul-Ýzmir arasýný 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-Ýzmir Otoyolu Projesi´nin en önemli geçiþ noktasý olan Ýzmit Körfez Geçiþi Köprüsü inþaatýnda, tamamlandýktan kýsa süre sonra kopan kedi yolu (Cat Walk) yeniden yapýlýyor. Her iki yakada 50 metreyi geçen kedi yolunun bitirilmesinin ardýndan 330 bin metre ince kablodan oluþacak ana kablonun yapýmýna baþlanacak. Köprünün 2016 yýlýnýn Mart ayýnda tamamlanarak hizmete açýlmasý planlanýyor.

Karayollarý Genel Müdürlüðü tarafýndan Yap-Ýþlet-Devret modeli ile ihale edilen Gebze-Orhangazi-Ýzmir (Ýzmit Körfez Geçiþi ve Baðlantý Yollarý Dahil) Otoyolu Projesi, 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre baðlantý yolu olmak üzere 433 kilometreyi kapsýyor. Bu projenin en önemli ayaklarýndan biri olan Ýzmit Körfez Geçiþ Köprüsü inþaatýnda çalýþmalar aralýksýz sürüyor.

Köprü kulelerinin tamamlanmasýnýn ardýndan iki yaka arasýnda ana kablo döþenmesi için çalýþmalar geçen Þubat ayýnda baþlamýþtý. Kýlavuz kablo çekilmesinin ardýndan ana kablo döþenmesi için kurulan kedi yolu, geçen Mart ayýnda meydana gelen kaza nedeniyle kopmuþ ve Ýzmit Körfezi´nin bir süre gemi trafiðine kapatýlmasýna neden olmuþtu. Japonya´dan gelen uzmanlar tarafýndan kopan kedi yolu yerinden indirilmiþti.

Kazaya neden olan köprü kuleleri üzerinde parçalarýn yurt dýþýnda tekrar yapýlarak yerlerine yerleþtirilmesinin ardýndan kedi yolunun yapýmýna baþlandý. Þu anda her iki yakada 50´þer metreyi geçen kedi yolunun önümüzdeki günlerde tamamlanmasý bekleniyor. Tamamlanmasýnýn ardýndan 330 bin kablodan oluþan ana kablonun yapýmýna baþlanacaðý belirtildi.

Tamamlandýðýnda, 3 gidiþ ve 3 geliþ toplam 6 þeritle hizmet verecek olan köprü, ayný zamanda dünyanýn 4´üncü büyük asma köprüsü unvanýný alacak. Köprü, Ýstanbul-Ýzmir otoyolunu 3,5 saate, Gebze-Orhangazi yolunu en kýsa süreye indirmiþ olacak. Ayný zamanda özellikle yaz aylarý ile bayram tatillerinde, tatili Ýstanbul dýþýnda geçirmek isteyenlerin kara yollarý ile feribot iskelelerinde izdihamý biraz daha azalacak.

35 dolar + KDV

Köprünün temel atma töreni 29 Ekim 2010 tarihinde gerçekleþtirildi. O dönem köprünün geçiþ ücreti 35 dolar+KDV olarak açýklanmýþtý. Köprünün geçiþ ücreti halen 35 dolar; fakat geçiþ fiyatý açýklandýðýnda dolar kuru 1.43 iken, bugün ise 2.80 TL´ye dayanmýþ durumda. 2010 yýlýnda açýklanan fiyatla vatandaþlar 60 TL´ye Körfez´den geçebilecekken, bugünkü kura göre ise köprünün geçiþ fiyatý oldukça yüksek olacak gibi gözüküyor.

15 Aðustos´ta tamamlanýyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Fikri Iþýk, yapýmý devam eden Ýzmit Körfez Geçiþi Köprüsü´nde, kýsa süre önce incelemelerde bulunmuþtu. Iþýk, 2016 Mart ayýnýn sonunda köprüden geçiþ yapýlmasýnýn planlandýðýný söylemiþti. Köprünün kuleleri arasýndaki kopan ´kedi yolu´ halatlarýnýn yenilenmesi çalýþmalarýnýn sürdüðünü belirten Iþýk, halatlarýn Japonya´dan getirilerek yenilendiðini, çalýþmalarýn 15 Aðustos´ta tamamlanmasýnýn planlandýðýný kaydetmiþti.


#