Tapu iþlemlerinde teknolojik dönüþüm
Tapu Kadastro Genel Müdürlüðü, yeni uygulamasýyla iþlemlerin maliyetlerini ve sürelerini azaltacak.
Kategori : Sektörden Haberler
21 Mayýs 2015 10:10
29567 kere okundu.
Tapu iþlemlerinde teknolojik dönüþüm
Tapu Kadastro Genel Müdürlüðü, yeni uygulamasýyla iþlemlerin maliyetlerini ve sürelerini azaltacak.
Kategori : Sektörden Haberler
21 Mayýs 2015 10:10
29567 kere okundu.
Sektörünün kurucusu ve iþlem sayýsý bakýmýndan lideri olan, banka kredisi kullanan her üç vatandaþtan birisine hizmet veren FU Gayrimenkul’ün Genel Müdürü Ertuðrul Bulkonuyla ilgili; “Yeni düzenlemeyle banka ve finans kuruluþlarýnýn müþterilerine saðladýðý hizmet hýzý ve kalitesi artacaðý gibi, tapularda iþlem yapma süreleri ve kýrtasiye kalemleri de azalacak.
 
Özellikle kredi kullanarak gayrimenkul satýn alan ya da ipotek verecek müþterilerin iþlemlerinde büyük kolaylýklar yaratacak bu düzenlemeyi, gayrimenkul sektörü için önemli bir adým olarak deðerlendiriyoruz” dedi.
 
Yeni geliþtirilen uygulama ne gibi kolaylýklar saðlýyor?
 
Vekâletnamelerin TAKBÝS (Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi) sistemine tanýmlanmasýyla iþlem yapýlacak her bir tapu müdürlüðü için bankalar ve finans kuruluþlarý adýna sunulan vekâletname ve bu vekâletnamelerin dayanaðý olan yetki belgesi, imza sirküleri gibi belgelerin yalnýzca bir defaya mahsus olmak üzere tek bir tapu müdürlüðüne sunulmasý yeterli olacak.
 
Ýlgili belgeler tarandýktan sonra sisteme tanýmlanmadan önce, vekâletnamenin ibraz edildiði tapu müdürlüðü tarafýndan elektronik imza ile imzalanacak ve ve zaman damgalý olarak sisteme tanýmlanacak. Böylelikle, tüm tapu müdürlüklerinden sisteme tanýmlanan vekâletname ve dayanaðý olan yetki belgesi, imza sirküleri gibi belgeler ihtiyaç halinde görülebileceðinden, tekrar vekâletname ibrazý talep edilmeyecek. Tapu müdürlüklerinde yaþanan sahte vekâletname ya da belgelerin kaybolmasý sorunlarýnýn da önüne geçilmiþ olacak.
 
´Sektör için büyük yenilik´
 
Uygulama hakkýnda görüþlerini belirten Ertuðrul Bul; “Yetki belgeleri ve vekâletnamelerin TAKBÝS´e tanýmlanmasý çalýþmasý, bankalar ve diðer büyük kurumlarýn iþlem hýz ve verimliliðini olumlu etkileyecek büyük bir yeniliktir. Tapu Kadastro Genel Müdürlüðü´nün bu çalýþmasý, teknolojiye dönüþüm sürecinde sýçrama yaratacaðý gibi, baþta kamu bankalarý olmak üzere pek çok kurum için tasarruf saðlayacaktýr. Vizyoner projeleri ve teknolojik yenilikleri sektöre yansýtma konusundaki yoðun çalýþmalarý nedeniyle Tapu Kadastro Genel Müdürlüðü Yönetimine teþekkür ederiz" þeklinde konuþtu.
 
400 bin ipotekli konut satýþý
 
Türkiye’de geçtiðimiz yýl 400 bin civarýnda ipotekli konut satýþý yapýldýðýný belirten Bul; “Türkiye, özellikle konut satýþlarýnýn çok yüksek seyrettiði bir dönemde, tapularda yoðunluk yaratan, gayrimenkul alýrken kredi kullanan ya da ipotek veren vatandaþlarýn iþlemlerinde sadece yetki belgeleri ve vekâletnamelerin fiziken iletilmesindeki güçlükler dolayýsýyla aksamalar yaþanan bir ülke olmaktan, teknolojik dönüþümünü hýzlandýrmýþ bir ülke olma yolunda hýzla ilerlemektedir. Yeni düzenleme ile vatandaþlarýn tapu müdürlüklerinde iþlem yapma süreleri azalacaðý gibi verilen hizmetin kalitesinde de büyük artýþ olacaðý kesindir” dedi.

#