Kredi kullananlara iyi haber
Kredisini erken ödeyene faiz indirimi uygulanacak
Kategori : Kredi Haberleri
05 Mayýs 2015 14:17
14327 kere okundu.
Kredi kullananlara iyi haber
Kredisini erken ödeyene faiz indirimi uygulanacak
Kategori : Kredi Haberleri
05 Mayýs 2015 14:17
14327 kere okundu.
Yönetmeliklerle birlikte vatandaþa hem tüketici hem konut kredi borcunu erken ödemesi halinde faiz ve diðer maliyet unsurlarýnda indirim yapýlacak.
 
Milyonlarca tüketiciyi ilgilendiren iki düzenleme daha hayata geçiyor. Tüketici Kanunu’nun uygulanmasýna yönelik hazýrlanan yönetmeliklerden tüketici kredileri ve konut finansmaný çalýþmalarý büyük ölçüde tamamlandý. Önümüzdeki günlerde yayýnlanmasý beklenen yönetmelikle birlikte, vatandaþa hem tüketici hem de konut kredi borcunu erken ödemesi halinde faiz ve diðer maliyet unsurlarýnda indirim yapýlacak.
 
Tüketici, bildirim tarihinden itibaren en geç altmýþ gün içinde borcun tamamýný ödediði ve kredi kullanmaya son verdiði takdirde faiz artýþýndan etkilenmeyecek.
 
Ücretsiz bilgilendirme zorunluluðu
 
Star´ýn haberine göre; belirli süreli tüketici kredisi sözleþmelerinde faiz oraný sabit olarak belirlenirken temerrüt hali de dahil olmak üzere, tüketici iþlemlerinde bileþik faiz uygulanmayacak.
 
Tüketicinin yazýlý veya kalýcý veri saklayýcýsý aracýlýðýyla açýk talebi olmaksýzýn kredi ile ilgili sigorta yaptýrýlamayacak. Tüketici kredisi sözleþmeleri yönetmeliðine göre tüketicinin kredi itibarýnýn deðerlendirilmesi sonucunun olumsuz olmasý nedeniyle kredi baþvurusunun reddedildiði durumlarda kredi verenin, tüketiciyi ücretsiz olarak bilgilendirme zorunluluðu getiriliyor.
 
Geçerli bir sözleþme yapmamýþ olan kredi veren, sonradan sözleþmenin geçersizliðini tüketicinin aleyhine olacak þekilde ileri süremeyecek. Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai þart ödemeksizin tüketici kredisi sözleþmesinden cayma hakkýna sahip hale geliyor. Tüketici, vadesi gelmemiþ bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabilir veya kredi borcunun tamamýný erken ödeyebilir.
 
Bu hallerde kredi veren, erken ödenen tutara göre gerekli tüm faiz ve diðer maliyet unsurlarýna iliþkin indirim yapmakla yükümlü tutulacak. Tüketicinin açýk talimatý olmaksýzýn belirli süreli kredi sözleþmesi ile iliþkili bir kredili mevduat sözleþmesi yapýlamayacak.
 
Devrim niteliðinde
 
Mayýs ayý içerisinde yürürlüðe girmesi planlanan iki yönetmeliðin Resmi Gazete’de yayýmlanmasý ile birlikte tüketici için yeni bir dönem baþlamýþ olacak. 23 yönetmelikten 21 yayýmlanýrken iki yönetmelik Baþbakanlýða gönderilmek için bekliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlýðý’nýn 2 yönetmeliði daha tamamlanmasýyla birlikte 77 milyon için ‘Tüketici Devrimi’ tam olarak baþlamýþ olacak.

#