Türkiye genelinde sayýlarý 30 bini bulan günlük kiralanan daireler emlak sektörüne kayba uðrattý.

'/> Günlük kiralýk ev vurgunu - Kategori : Sektörden Haberler - Emlak Haberleri - Emlak'ta Son Dakika, Emlak Piyasasý - VERi EMLAK
Günlük kiralýk ev vurgunu

Türkiye genelinde sayýlarý 30 bini bulan günlük kiralanan daireler emlak sektörüne kayba uðrattý.


Kategori : Sektörden Haberler
03 Haziran 2013 12:14
20404 kere okundu.
Günlük kiralýk ev vurgunu

Türkiye genelinde sayýlarý 30 bini bulan günlük kiralanan daireler emlak sektörüne kayba uðrattý.


Kategori : Sektörden Haberler
03 Haziran 2013 12:14
20404 kere okundu.

Konut stokundaki artýþ ve yatýrýmcýnýn daha fazla kazanç elde etme isteði Türkiye´de son 4 yýlda yeni bir iþ kolunu ortaya çýkardý. Ýnþaat firmalarýnýn alým gücünü kolaylaþtýrmak için metrekareleri küçültüp projelerde daha fazla 1+0 ve 1+1 ev tipine yönelmeleri de uyanýk yatýrýmcýya fýrsat oldu. Türkiye´nin her yerine hýzla yayýlan "günlük ev kiralama" birçok sorunu da beraberinde getirdi.

30 BÝN EV VAR

Türkiye genelinde 30 bine yakýn günlük kiralýk ev bulunuyor.Konut olmasýna raðmen ticari iþletme gibi kullanýlan bu evlerin günlük kiralarý 50 ile 3 bin lira arasýnda deðiþiyor. Ýnternette pazarlanan evlerin yüzde 21´i Ýstanbul´da faaliyet gösteriyor.

Günlük ev kiralayanlarýn arasýnda iþ adamlarý, öðrenciler, turistler de buluyor. Emniyet yetkilileri, sadece bir kimlik fotokopisi karþýlýðýnda kimi zaman kimlik bile sorulmadan kiralanabilen evlerin özellikle kanun kaçaklarýnca tercih edildiðini, sýk sýk da fuhuþ amaçlý kullanýldýðýný belirtti. Yetkililer, otellerde kimlik bildiriminin zorunlu olmasý nedeniyle yasa dýþý iþ yapanlar için bu evlerin bulunmaz bir nimet olduðunu kaydediyor.

SÝSTEM MATEMATÝK ÜZERÝNE ÝÞLÝYOR

Sistem basit bir matematik üzerine kuruluyor. Amaç az sermaye ile çok kazanmak. Ýzlenen yol ise bir elin parmaðýný geçmiyor. Emlakçýlar, araba kiralayan ´rent a car´cýlar ve ticaret sicilinde turizm acentesi görünenler sistemin ana kurucularý olarak dikkat çekiyor. Bunlara bir de birden fazla evi olup sadece kendi evlerini pazarlayanlarla, hiçbir kaydý bulunmayýp ev sahiplerinden aylýk ev kiralayýp evleri günlük kiralayan kiþiler takip ediyor. Bazý evler bir günde 2 kez bile kiralanabiliyor.

ÖDENEN VERGÝ KOMÝK

Mevcut 30 bin evin yüzde 80´inde kiralanan evlerin kira gelir beyanlarý gerçek gelir üzerinden yapýlmýyor. 1 evin günlük 60 liraya kiralandýðý hesaplandýðýnda yýllýk kazanç 54 bin liraya denk geliyor. Ancak 54 bin liralýk gelir, maliyeye 8 bin 400 lira olarak yansýyor. Böylece 24 bin evden 1 milyar 296milyon liralýk gelir elde edilip ödenmesi gereken vergi 283 milyon 680 bin lira iken kasaya sadece 19 milyon 440 bin lira giriyor.

30 bin evin 6 bini ise hiç kayda girmeden günlük kiralanýyor. En basit hesaplama ile elde edilen 324 milyon liralýk gelire karþýlýk ödenmesi gereken 69milyon 120 bin liralýk vergi devletin kasasýnýn yanýndan bile geçmiyor.

FUHUÞ iÇiN KULLANILIYOR

Baþkan yardýmcýsý Nizamettin Aþa, konu ile ilgili çok fazla þikayet olduðunu ve faturanýn emlakçýlara çýktýðýný söyledi. Emlakçýlar odasýna kayýtlý þirketlerde böyle bir kiralama modelinin bulunmadýðýný ifade eden Aþa, bu iþi yapanlarýn sektöre büyük zarar verdiðini kaydetti.

Aþa, "Bu yolla kiralanan evlerde kimler ne için kiralama yapýyor çok belli.Bir ev ayný gün içinde iki, üç kiþiye kiralanýyorsa bunun ciddi takibe alýnmasý gerekiyor. Bu tür yerler fuhuþ yataklarý haline geldi. Biz konu ile ilgili þikayetleri belediye baþkanlarýna ve emniyete bildirdik" dedi.

BAKANLIK EL KOYMALI

Turistik Otelciler ve Ýþletmeciler Birliði Baþkaný Timur Bayýndýr, konuya bir an önce Ýçiþleri Bakanlýðý´nýn el atmasý gerektiðini savundu. Bu tür evlerin sayýlarýnýn her geçen gün arttýðýný belirten Bayýndýr, "Elini kolunu sallayan gelip buralardan ev kiralýyor.Vergisel kaybýn yaný sýra toplumsal kirlenmeye de çanak tutuyor bu tür evler. Çünkü kiralayan kiþilerin kimlik bilgileri hiçbir þekilde Emniyet´e iletilmiyor. Ýstenilen nüfus cüzdanlarý sadece kiraya verenin kendisini güvence altýna alýyor. Bu evleri gerçekten ihtiyaç için kullananlarýn can güvenliði saðlanmýyor" diye konuþtu.

Anafor sanýðý ´günlük ev ´de yakalandý

Ýzmir polisi bu konudadikkat çekici uygulamalara imza atýyor. Polis, ev kiralayanlarla müþteri rolündeirtibata geçerek son bir yýlda, çok sayýda aranan þahsýn yaný sýra evini fuhuþ için kiralayan 89 kiþiyi yargýya teslim etti. ´Anafor´ operasyonu davasýnda 34 yýl3ayhapis cezasýnaçarptýrýlan ve hakkýndayakalama kararý çýkartýlan Barýþ Vuraldabu evlerden birinde saklanýrken yakalandý.

KULLANIM SONRASI KONTRAT ÇÖPE ATILIYOR

Bu tür evleri kiralayanlar kira kontratlarýnda da deðiþiklik yapýyor. Üçüncü kiþilere kiraya verilir ibaresi net olarak kontratta görülüyor. Uzmanlar evini bu þekilde kiralamak istemeyen ev sahiplerinin kontratta bu maddeyi dikkate almalarýný öneriyor.

Günlük kiraya verenler de kendilerini güvence altýna almak için kiralayan kiþilerle usulen de olsa kontrat imzalýyor. Evde bir ölüm veya bir suç meydana geldiðinde kontrat süresine 1 yýl ibaresi yazýlýyor. Sorun olmadan evin boþaltýlmasý durumunda ise hazýrlanan kontratlar çöpe atýlýyor. Devlet toplamda 333 milyon 360 bin lira zarara uðratýlýyor.


#